info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

EPC voortaan door iedereen raadpleegbaar via nieuwe online tool

 

06/10/2023

Via de nieuwe webapplicatie ‘zoek een EPC’ van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zijn Energieprestatiecertificaten (EPC) voortaan door iedereen raadpleegbaar. Iedereen kan zo op een snelle en eenvoudige manier nagaan of er voor een bepaald adres een geldig EPC beschikbaar is en welk EPC-label er toegekend werd. De gebruiker zal kunnen zoeken op adres of via het certificaatnummer.  

Wil je een gebouw of woning huren of kopen en nakijken of het gecommuniceerde EPC-label klopt? Dan kan je dat via de webapplicatie van het VEKA snel terugvinden.  Het volstaat om het adres van het gebouw in te vullen om het EPC-label te kennen. Ook (toekomstige) appartementsbewoners kunnen nagaan of er al een EPC voor de gemeenschappelijke delen werd opgemaakt.

Niet alle informatie uit het EPC raadpleegbaar door iedereen
Niet alle informatie uit het EPC zal via de webapplicatie raadpleegbaar zijn. Als er voor een bepaald adres een geldig EPC beschikbaar is, zal de gebruiker de datum van de opmaak van het EPC kunnen vinden, alsook het type, de energiescore uitgedrukt in kWh/m²/jaar en het EPC-label. De resterende detailinformatie uit het EPC is voorbehouden voor de eigenaar of huurder. De eigenaar krijgt van de energiedeskundige het originele EPC. De huurder krijgt van de eigenaar een kopie van het EPC bij het aangaan van het huurcontract (voor huurcontracten vanaf 1 januari 2009).

Welke EPC’s kunnen opgezocht worden?
Via de nieuwe webapplicatie komen alle EPC’s voor residentiële woningen en appartementen ter beschikking waarvoor minder dan 10 jaar geleden een EPC werd opgemaakt. Ook het EPC bij nieuwbouw (EPB-aangifte) wordt online raadpleegbaar en voor appartementsgebouwen kan er nagekeken worden of er een EPC voor de gemeenschappelijke delen werd opgemaakt. Ook EPC’s van kleine niet-residentiële gebouwen, zoals een school, een woning met tandartspraktijk of de plaatselijke bakker, kunnen worden opgezocht. Enkel EPC’s die nog geldig zijn, worden getoond. EPC’s die vervallen zijn (10 jaar na indiendatum) of die in tussentijd zijn overschreven door een recenter EPC, worden niet getoond.

Steeds ter beschikking voor eventuele verdere inlichtingen.

Bron: vlaanderen.be