info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Grotere regenwaterput vanaf oktober verplicht bij nieuw- en verbouw

 

21/02/2023

Wie vandaag bouwt of grondig renoveert, moet een regenwaterput van 5.000 liter laten plaatsen, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt vanaf 2 oktober 2023 verandering in. Een put van 5.000 liter is en blijft het minimum. Gebouwen met een dak groter dan 80 m² zullen over een put van minstens 7.500 liter moeten beschikken. Bij een dak van meer dan 120 m² wordt een put van 10.000 liter verplicht. Dat staat in de aangescherpte hemelwaterverordening van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De nieuwe hemelwaterverordening gaat voor particulieren in vanaf 2 oktober 2023. Vanaf dan wordt regenwater opvangen en hergebruiken de norm, en afvoeren de uitzondering.

Bouwaanvragen ingediend vanaf 2 oktober
“U moet het opgevangen regenwater maximaal gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, het sproeien van planten, als poetswater of voor uw wasmachine, toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen”, zegt Katrien Smet, woordvoerster van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De installatie van een regenwaterput is verplicht bij nieuwbouw. Dat is ook het ­geval als u grondig renoveert en daarbij werken uitvoert aan het watersysteem, waarbij de afvoer van het hemel- en het afvalwater wordt gewijzigd. “De nieuwe ­regels gelden voor bouwaanvragen die vanaf 2 oktober worden ingediend”, zegt Smet.
Aanvragen die voor 2 oktober worden ingediend vallen nog onder de ‘oude’ hemel­waterverordening van 2014. Hebt u recent gebouwd of verbouwd? U moet uw oprit niet opbreken om alsnog een grotere regenwaterput te installeren. “Ook een ­woning zonder regenwaterput die niet wordt verbouwd valt niet onder de aangescherpte verordening”, zegt Smet.

Geen omgevingsvergunning nodig
Wilt u bij uw bestaande woning toch (vrijwillig) een regenwaterput installeren, dan moet u daarvoor geen omgevings­vergunning hebben. Een architect is evenmin nodig. Lapt u bij een nieuwbouw of grondige verbouwing de verplichting een put te ­installeren aan uw laars? Dan wordt uw bouwaanvraag geweigerd. Wie een put op de bouwplannen vermeldt maar niet installeert, “begaat een bouwovertreding, die niet ongemerkt blijft. De aanwezigheid van de regenwaterput wordt nagekeken bij de keuring van de aansluiting van uw woning op de riolering.”

Rekentool en handleiding
Om de Vlaming wegwijs te maken in de vernieuwde spelregels werkt Demir volop aan een praktische rekentool en een handleiding. De kostprijs van een regenwaterput va­rieert naargelang de grootte en het aantal zaken waarvoor je regenwater wil gebruiken. Afhankelijk van de keuzes moeten leidingen naar het toilet en de wasmachine worden gelegd.

Kostprijs
Ook de complexiteit van de werken is bepalend voor het prijskaartje. Voor een nieuwbouw is de installatie van een regenwaterput vaak gemakkelijker dan voor een bestaande woning, waar extra moet worden gebroken om het water naar binnen te brengen.
Ga ervan uit dat je voor een regenwater­installatie met betonnen reservoir tussen 2.000 en 4.500 euro betaalt. Voor een kunststoffen exemplaar ligt de kostprijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Sommige gemeenten geven een premie voor de installatie van een regenwaterput.

(bron: cibweb.be)