info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Van asbestdak naar zonnedak? Ontvang een tijdelijke premie

 

21/04/2022

Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten, maar waarvan heel wat eigenaars de interessante investering in zonnepanelen uitstellen omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken. De Vlaamse regering komt daarom met een tijdelijke premie voor wie dit jaar initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen naar zonnedak.
Wie vóór 31 december 2022 het nodige doet, kan rekenen op een premie van 12 euro/m² als hij aan de voorwaarden voldoet. In totaal is hiervoor 23 miljoen euro vrijgemaakt. Vlaanderen treedt daarmee in de Nederlandse voetsporen van de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’ van enkele Nederlandse provincies.

Deze asbest- en PV-premie niet-verwarmde gebouwen geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak in 2022 asbestvrij maken en voor eind 2024 zonnepanelen leggen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het gesaneerde dak bedekken.

Aanvraag indienen

De premieaanvraag kan bij Fluvius ingediend worden vanaf 1 april 2022 tot uiterlijk 31 maart 2023. Een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van het voorschot, die allebei in 2022 gedateerd zijn, volstaan daarvoor.

Voor eigenaars van woongebouwen was er al een eenmalige investeringspremie tot 1.500 euro voor nieuwe zonnepaneelinstallaties en een premie voor asbestverwijdering.

Bekijk het overzicht van alle steun voor energiemaatregelen op apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule.

 

(Bron: energiesparen.be;cibweb.be)