Wat bevat het regeerakkoord voor de vastgoedsector?
30 september 2024
Vrijdagnacht sloten de regeringsonderhandelaars een Vlaams regeerakkoord. De toetredingscongressen van N-VA, Vooruit en CD&V gaven dit weekend groen licht. De regering Diependaele kan dus van start. Wat heeft die in het vooruitzicht voor vastgoedmakelaars?
Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen inzake Fiscaliteit, Energie en de Private huurmarkt:
———
- Fiscaliteit:
- Essentieel qua onmiddellijke impact: het regeerakkoord bevestigt dat de tariefverlaging in het verkooprecht (‘registratierechten’) van 3% naar 2% voor de enige eigen woning ingaat op 01/01/2025.
- Het regeerakkoord bevestigt ook dat het ijkpunt de datum van de authentieke akte is. Dit zal de vastgoedmarkt de komende maanden immers het minst verstoren. Wie vandaag een onderhandse verkoopovereenkomst ondertekent, zal voor het verlaagd tarief in aanmerking komen. De notarissen zullen daarvoor enkel de datum van de akte na 01/01/2025 moeten leggen. Belangrijk detail ook: de termijn van 4 maanden voor het verlijden van de akte begint pas te lopen op het einde van de periode van een eventuele opschortende voorwaarde.
- De regering wil ook strenger controleren op het correct gebruik van het 2%-tarief voor de enige eigen woning. Daartoe wil ze sterker inzetten op opsporing van wie reeds een eigendom in het buitenland bezit. Dergelijke eigendom is ook verhinderend voor het 2%-tarief.
- Het tarief voor beroepsverkopers stijgt van 4% naar 6%, naar alle waarschijnlijkheid ook vanaf 01/01/2025. Beroepsverkopers die nog een aankoop in de planning hebben staan, zullen die dus wellicht willen vervroegen.
- De afzonderlijke gunsttarieven voor onroerend erfgoed worden geschrapt, wegens te weinig gebruikt. Het gaat om het 6%-tarief voor de aankoop van een beschermd monument en het 1%-tarief voor wie dat beschermd monument vervolgens als gezinswoning gebruikt. Opnieuw geldt: wie de aankoop van een beschermd monument gepland heeft, maakt best haast.—-
—————
- Energie:
- De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D. Het verstrengingspad wordt afgeschaft. De termijn wordt bovendien verlengd naar 6 jaar (voor residentiële panden). Er wordt meer flexibiliteit voorzien in de handhaving. Mijn Verbouwpremie & Mijn Verbouwlening worden als instrumenten ingezet om aan te sporen om beter te doen dan het D-label.
- Voor niet-residentiële gebouwen gaat de slinger eerder de andere richting uit: ‘We behouden de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen en koppelen daar een ambitieus groeipad aan richting 2050.’
- Voor erfgoed wordt de mogelijkheid voorzien om gemotiveerd af te wijken van de minimale woningkwaliteitsnormen, EPB- en EPC-eisen.
- De gunstregeling in de onroerende voorheffing voor wie bij renovatie een bepaald E-peil haalt wordt geschrapt.
- Private huurmarkt:
- Een indexatieverbod vanaf 2028 voor huurwoningen die niet voldoen aan de minimale EPC-labels conform de energienorm. Die norm treedt in werking op 01/01/2030. Het indexatieverbod is dus een maatregel die daar een opstap naar vormt.
- De verplichte opname van de gegevens uit een verblijfsdocument in nieuwe huurcontracten. Kort samengevat is dat de verankering van het voorstel van N-VA om verhuur aan sans papiers onmogelijk te maken.
- Het conformiteitsattest wordt verder uitgerold. Vandaag heeft ongeveer 1/3de van de lokale besturen een regeling ingevoerd om het CA te verplichten. Doel is dat het conformiteitsattest verplicht wordt over het volledige grondgebied. Maar, de regering laat de lokale autonomie in deze ongemoeid. Hoe de verdere uitrol gebeurt, wordt dus in handen gelaten van de steden & gemeenten.
- Het regeerakkoord besteedt veel aandacht aan brandveiligheid: ‘We blijven ook verder werken aan de brandveiligheid van onze Vlaamse woningen. Het Netwerk Brandweer is daarbij onze partner. Een gezamenlijk actiepunt is verder werken aan een gecentraliseerde en uniforme informatieverzameling en -deling over interventies van de brandweer. Met die informatie kan de Vlaamse overheid vervolgens gerichter werken rond sensibilisering en preventie inzake brandpreventie en CO-vergiftiging.’
Bron: cibweb.be