info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Wijziging in de registratierechten – 29/09

 

30/09/2021

Bekijk hier het handig overzicht van de wijziging in de registratierechten:
Overzicht_registratierechten

 

27/09/2021

Verlaging van de registratierechten

De aankondiging vandaag dat er gesleuteld wordt aan de tarieven voor het verkooprecht (de registratierechten) heeft een onmiddellijke impact op de vastgoedmarkt. Het nieuwe stelsel zou gelden vanaf 1 januari 2022.

Wat weten we intussen?

  • Het tarief voor de aankoop van de enige gezinswoning daalt van 6% naar 3%.
  • Om die tariefverlaging te financieren wordt de meeneembaarheid geleidelijk afgeschaft, met een overgangsperiode van twee jaar. Concreet: tot en met 31/12/2023 zal een koper de keuze hebben tussen (1) het nieuwe 3%-tarief zonder mogelijkheid van meeneembaarheid en (2) het huidige 6%-tarief met toepassing van meeneembaarheid. Vanaf 1 januari 2024 zal de meeneembaarheid nooit meer spelen en wordt het zuiver het 3%-tarief.
  • Het standaardtarief voor het Vlaams verkooprecht (de ‘registratierechten’) stijgt van 10% naar 12%. Dat standaardtarief is niet alleen van toepassing op de aankoop van een niet-enige (2de, 3de, …) woning maar evenzeer bij het verwerven van een bouwgrond, niet-residentieel vastgoed (een winkel, kantoor, …).
  • Het tarief voor de aankoop van de enige gezinswoning die ingrijpend energetisch gerenoveerd of gesloopt/heropgebouwd zal worden zakt van 5% naar 1%.

Deze toelichting mocht het CIB Vlaanderen informeel vernemen. Het nieuws is en blijft uiteraard heet van de naald. Het is wachten op de concrete regelgevende teksten om met absolute zekerheid kennis te nemen van wat er wordt voorgesteld. De toelichting hierboven fungeert dan ook als eerste kennisgeving, op basis van informatie die CIB Vlaanderen heeft ingewonnen.