info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Huurprijzen stijgen: CIB Huurbarometer conclusies en onze waarnemingen

 

08/02/2024

Recente cijfers tonen aan dat wie in Vlaanderen een woning wil huren, daar gemiddeld €868 per maand voor moet neertellen, wat een stijging van 11,3% betekent in vergelijking met twee jaar geleden. Deze bevindingen, afkomstig van de huurbarometer van onze makelaarsfederatie CIB, werpen een verontrustend licht op de huurmarkt in Vlaanderen. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste conclusies en hoe deze trends zich manifesteren in de praktijk.
____________

1. Gemiddelde huurprijs bedroeg vorig jaar €868 per maand in Vlaanderen.

90 euro meer dan in 2021, oftewel een stijging van 11,3 procent in twee jaar tijd. Appartementen zitten iets onder die prijs, vrijstaande woningen een heel stuk erboven. Een stijging van 11,3 procent, dat ligt behoorlijk in lijn met de inflatie, die zich vooral eind 2022 en begin 2023 liet voelen. De algemene prijsstijging van de huurprijzen zit ongeveer op hetzelfde niveau als de stijging van de lonen. De mediaan huurprijs bereikt €800. Ook hier stevige stijging met 6,7% tegenover 2022 en met 10,3% over 2 jaar.

Bij Immo-Desk merken we dat de inflatie inderdaad een grote rol speelt bij deze prijsstijging evenals de krapte op de huurmarkt. De vraag naar huurwoningen is zeer sterk gestegen. Door de stijgende rente is het namelijk moeilijker om een woning te kopen en dus wordt er meer – of langer – gehuurd. Anderzijds volgt het aanbod niet. Veel oude huurwoningen moeten gerenoveerd worden door de renovatieverplichting. Sommige verhuurders kiezen ervoor om de woning eerder te verkopen dan te renoveren. Op die manier verdwijnen woningen op de huurmarkt.

Door het verschil in verkooprechten is een woning aankopen duurder voor een investeerder dan voor een eigenaar-bewoner. Die investeerder zal dat verschil proberen terug te krijgen via de huurprijs, waardoor die prijs stijgt. Als dat niet kan, gaat hij zijn woning misschien van de huurmarkt halen.

Woningen met een lage huurprijs worden krap op de markt en wanneer deze toch nog in ons aanbod komen is de concurrentie en het aantal kandidaten voor deze huurpanden enorm. Over het algemeen wordt aangeraden dat de afbetaling van de huurprijs best slechts een derde van het inkomen omvat. We merken dat het een moeilijke zoektocht is voor mensen met een lager inkomen.

2. Vlaams-Brabant blijft met stip duurste provincie om te huren en overschrijdt kaap van €1.000.
Vlaams-Brabant is de duurste provincie, met een gemiddelde huurprijs van 1.042 euro per maand. Het gaat hier om een gemiddelde van alle woningtypes. De provincie staat in dit lijstje al langer bovenaan en dat heeft veel te maken met de nabijheid van Brussel.  De provincie is zo maar even een kwart duurder dan West-Vlaanderen, de goedkoopste provincie van Vlaanderen met 793 euro gemiddelde huur per maand.

3. Leuven stoot Antwerpen van de troon als duurste centrumstad
Van alle Vlaamse centrumsteden is Leuven sinds vorig jaar het duurst. De stad heeft daarmee de leiderspositie van Antwerpen overgenomen.  Belangrijk: voor deze vergelijking wordt er enkel gekeken naar de gemiddelde huurprijs van appartementen. In Leuven betaalde je daar vorig jaar gemiddeld 1.013 euro per maand voor, 14,8 procent meer dan een jaar eerder. Antwerpen staat er nét onder, met 1.009 euro.

Conclusie: Betaalbaar wonen, het is waar de bevolking van wakker ligt. Er is nood aan meer en betaalbaar aanbod. De hogere intrestvoeten hebben tot een afkoeling geleid van de koopmarkt. De koopmarkt en de huurmarkt zijn communicerende vaten. Wie niet kan kopen, moet huren (of langer) huren. De vraag naar huurwoningen neemt dan ook toe. We zien echter een verhoogde uitval van oudere huurwoningen, onder invloed van een reeks van overheidsmaatregelen. Die maatregelen dwingen de eigenaar ofwel om te renoveren, ofwel om te verkopen. Wij merken dat vooral oudere verhuurders vaak kiezen voor het tweede. Dat doet het aanbod verschralen en zorgt ook vooral voor minder diversiteit. Het aantal rijwoningen dat wordt verhuurd neemt zienderogen af. De focus bij de overheid moet liggen op het stimuleren van investeringen, om bijkomend aanbod te creëren.  Op die manier stimuleer je immers nieuwbouw op de huurmarkt. Verhuurders verdienen daarnaast duidelijkheid over de fiscale behandeling van huurinkomsten. Ook de BTW op sloop/heropbouw herbekijken is prioritair. Dit verlaagd tarief van 6% werd niet behouden voor investeringen in een private huurwoning. Het is aan de politiek om daarmee aan de slag te gaan. Als er niets fundamenteel verandert, verwachten we extra prijsstijgingen en een verdere toename van het aantal gezinnen dat uit de boot valt. 

Als vastgoedkantoor blijven we streven om iedereen bij te staan.

(Bron: www.cibweb.be)