info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Huurbarometer voorjaar 2024: Aantal nieuwe verhuringen daalt met 30%

 

6 september 2024

In de jongste editie van de Huurbarometer, opgesteld door de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) in samenwerking met Korfine, blijkt dat het aantal nieuwe huurcontracten in Vlaanderen een aanzienlijke daling heeft ondergaan. In het voorjaar van 2024 werden slechts 20.600 nieuwe huurcontracten afgesloten, een daling van 30% ten opzichte van de 29.100 nieuwe contracten in hetzelfde seizoen vorig jaar. Dit is het laagste aantal nieuwe verhuringen in een semester ooit geregistreerd.

Volgens Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB, is de huidige situatie een gevolg van een verminderde instroom van nieuwe huurwoningen. “Vastgoedkantoren melden ons sinds eind vorig jaar dat het aantal nieuwe verhuringen sterk in dalende lijn gaat. De cijfers bevestigen die trend. Toch blijft de vraag zeer hoog. Maar er zijn minder nieuwe investeringen en dus te weinig aanbod, oudere huurpanden worden verkocht en zittende huurders schuiven minder makkelijk door naar de koopmarkt. Bijgevolg fors minder transacties in een markt met nochtans veel gegadigden” aldus Thijs.

Oorzaken van de daling in verhuringen
De verminderde activiteit op de huurmarkt is te wijten aan een reeks factoren. De rentestijging sinds 2023 heeft investeerders naar andere markten gedwongen. Ook werden nieuwbouw- en reconversieprojecten vertraagd door de stijgende kosten van bouwmaterialen en arbeidstekorten. De problemen in de logistieke keten en de vergunningenproblematiek hebben bijgedragen aan een afname in het aanbod. Fiscale maatregelen zoals de verhoging van registratierechten en beperkingen op het BTW-tarief voor afbraak en heropbouw hebben ook een negatieve impact gehad op de investeringen.

Stabiele huurprijsstijgingen
De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen is in het voorjaar van 2024 gestegen naar 912 euro per maand, een toename van 3,3% ten opzichte van het najaar van 2023. Deze stijging volgt op eerdere verhogingen en weerspiegelt een aanpassing aan de inflatie zonder buitensporige fluctuaties. Appartementen zijn momenteel het duurst, met een gemiddelde huurprijs van 859 euro en een mediaan huurprijs die voor het eerst boven de 800 euro ligt.

Bij Immo-Desk merken we eveneens een aanzienlijke vraag naar huurwoningen, terwijl het aanbod merkbaar afneemt. Ondanks de stabiliteit in de huurprijsstijgingen, ervaren we dat zelfs tweeverdieners en andere huurders met een hoger inkomen moeite hebben om geschikte huurwoningen te vinden omwille van de beperkte beschikbaarheid van panden. We ontvangen steeds meer aanvragen voor verhuur, wat de sterke vraag onderstreept. Deze situatie bevestigt het bredere patroon dat zichtbaar is op de huurmarkt: een groot aantal gegadigden staat tegenover een tekort aan beschikbare woningen.

Regionale verschillen
De huurprijzen variëren sterk tussen de provincies. Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie met een gemiddelde huurprijs van 1.111 euro, terwijl West-Vlaanderen de goedkoopste blijft met huurprijzen tussen de 800 en 900 euro. Leuven steekt er met een gemiddelde huurprijs voor een appartement van 1.158 euro met kop en schouders bovenuit. Andere steden zoals Antwerpen en Gent naderen ook de grens van 1.000 euro.

Vooruitzichten en aanbevelingen
Patrick Boterbergh, CEO van Korfine, verwacht dat de huurprijzen zich verder zullen aanpassen aan de inflatie en de stijgende vraag. “Toekomstgericht verwachten we niet dat de stijging van de huurprijzen zal afremmen. De inflatie blijft hardnekkig. We verwachten dat de huurprijzen zich verder op dat tempo zullen aligneren. De
toenemende kloof tussen vraag en aanbod draagt ook bij aan een opwaartse druk op de prijzen.
Vraag is vooral of verhuurders daarmee rekening gaan houden in hun prijszetting. Van zodra de prijs
wordt geafficheerd bij de tehuurstelling ligt die immers quasi vast” zegt Boterbergh.

Voor verdere informatie, neem gerust contact met ons op: info@immo-desk.be

Bron: cibweb.be