info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Tuintips september

 

September. Een maand waarin we hopelijk nog wat kunnen genieten van mooi weer, maar tijdens een regenachtige dag voelen we toch ook de herfst naderen. Tijd om de tuin nog eens goed onder handen te nemen!

Vaste planten
Echte grote zomerhitte zal er niet meer komen in deze maand (al zijn er altijd wel uitschieters mogelijk) maar de grond is nog voldoende opgewarmd. Ideaal om bijvoorbeeld nog nieuwe vaste planten in de grond te steken. Door het feit dat de grond nog warm is, het aantal uren zon al iets beperkter en is de grond al een pak vochtiger, zullen de planten snel stevige wortels vormen nog voor de echte winter zich laat voelen. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals ondere andere narcissen en krokus kan je nu ook planten.

Tijd om te snoeien
De haag is inmiddels ook al even gestopt met groeien. Hét moment om deze een goede snoeibeurt te geven. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het “bloeden” van de takken. Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag.

Laat het gras maar groeien
Ook het gazon heeft nog aandacht nodig. Het gras groeit nog steeds, weliswaar niet meer zo hard als in de afgelopen maanden en moet dus nog afgemaaid worden. Maar de maand september is eveneens het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon waar nodig te herstellen. Vergeet ook niet de afgevallen bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.
Gooi die afgevallen bladeren niet in de container of vuilzak maar bewaar ze samen met de rest van het tuinafval op een grote hoop. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prima compost dat je nadien kan gebruiken om de beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden. Gratis en voor niets!

Vogelhuisjes
Een vogelhuisje hang je ten vroegste in de herfst en ten laatste in maart. Had je er nog eentje hangen? Vergeet het dan ook niet schoon te maken. Opgelet, heet water volstaat! Blijf vooral weg van schoonmaakmiddelen! De vogels kunnen de nestjes gebruiken als slaapplaats en zullen je dankbaar zijn.

En vooral: geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin! Mocht het dan toch wat te fris worden, dan is een terraskachel of een vuurkorf een goede oplossing. Het knisperend houtvuur houdt je warm én maakt het extra gezellig.