info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Wanneer vervang je best je ramen?

 

30/06/2023

De dubbelglasverplichting bestaat in Vlaanderen sinds 2020, maar vanaf dit jaar kan je woning zonder dubbele beglazing ook onbewoonbaar verklaard worden. Heel wat ramen moeten nog vervangen worden om energieverlies tegen te gaan én dus om te besparen op je energierekening. Daarom hoef je niet het volledige buitenschrijnwerk te vervangen. Mogelijk volstaat de vervanging van de beglazing. Hoe je bepaalt of je best het volledige raam of louter de beglazing vervangt, leggen we graag voor je uit.

Schrijnwerk: vervangen of herstellen?
Allereerst kan je kijken naar de profielen van het schrijnwerk. Zo kan je de U-waarde  – de isolatiewaarde van het raam – van het volledige venster aanzienlijk verlagen. Is je schrijnwerk stevigwinddicht en in goede staat, dan is er geen vervanging nodig. Maar hoe weet je dat nu?

  • Oude aluminiumprofielen uit de jaren zestig tot tachtig moeten er hoe dan uit. Ze voldoen helemaal niet meer aan de isolatie-eisen.
  • Op houtenprofielen staat geen leeftijd, zolang ze maar voldoende brede kaders (groter dan 60 mm) hebben en goed sluiten.
  • PVC-profielen zijn meestal recenter en waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe. Wanneer het schrijnwerk (deels)gebarsten of gebroken of te veel verkleurd is, doe je er goed aan het te laten herstellen.

Dubbele of hoogrendementsbeglazing?
Na de profielen is het tijd voor het glas. Dubbele beglazing is verplicht vanaf 2020, maar de standaard momenteel is al hoogrendementsglas. Waar zit het verschil?

  • Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen met een luchtlaag. Het isoleert veel beter dan enkel glas, maar minder goed dan hoogrendementsglas dat met een coating de warmte binnenhoudt.
  • Hoogrendementsglas wordt gevuld met een edelgas (argon of krypton) dat zorgt voor een veel betere isolatiewaarde. Wie geen volledig geïsoleerde woning heeft, kan best hoogrendementsbeglazing kiezen.
  • Drievoudige beglazing bestaat uit drie glasplaten en isoleert thermisch nog beter. Dit type beglazing wordt toegepast in erg energiezuinige woningen.

Meer keuze op vlak van beglazing!
Wanneer je de beglazing vervangt, buig je je over de verschillende types. Naast energiezuinigheid komt je beglazing ook best tegemoet aan comforteisen zoals zonwering, beveiliging of zelfreiniging.

  • Zonwerende beglazing: doet je tijdens alle seizoenen van het zonlicht genieten, ideaal bij grote glaspartijen op het oosten, westen en zuiden gericht. Zo’n beglazing doet de kosten op koeling of zonwering beperken. Pas wel op voor oververhitting bij te grote glasoppervlakken.
  • Veiligheidsbeglazing: zorgt ervoor dat bij breuk het glas niet in scherven naar beneden valt. Dit glas komt vaak in deuren terecht.
  • Akoestische beglazing: houdt dankzij het glas met verschillende diktes of dankzij de dempingsfolie de geluiden van de straat tegen.
  • Zelfreinigend glas: handig als je niet van rammen lappen houdt. Het zelfreinigend onzichtbaar laagje op de buitenkant van het glas houdt het glas langer proper.
  • Decoratieve beglazing: garandeert met motiefje de privacy.

Premies!
Ben je van plan om betere beglazing in je woning te voorzien? Goed idee! Sommige gemeenten en provincies reiken premies uit voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Ook netbeheerder Fluvius voorziet een premie én zelfs de Vlaamse Overheid stimuleert een betere isolatie van ramen. Je ontdekt alle premies op de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen.

Geen dubbel glas?
Sinds 1 januari 2023 is de dubbelglasnorm nog strenger geworden. Het ontbreken van dubbele beglazing bij meerdere ramen is vanaf dit jaar namelijk een aanleiding om de woning ongeschikt te verklaren. Je brengt dus best de woning in orde.

Nog enkele tips:

  • Niet elk raam hoeft open te gaan. Installeer enkel opengaande ramen indien nodig.
  • Ga na dat elk opengaand raam ook perfect sluit
  • Ga je voor aluminium schrijnwerk? Kies profielen met zoveel mogelijk “kamers”, deze zorgen namelijk voor een hogere isolerende werking.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Contacteer ons gerust op info@immo-desk.be of 0498/91 1234.

Bron: zimmo.be