info@immo-desk.be

053 78 75 68

Wiezeplein 13, 9280 Wieze

Wat verandert er voor uw vastgoed in 2025?

 

7 januari 2025

De lagere registratiebelasting is goed nieuws voor wie een gezinswoning in Vlaanderen koopt. Maar voor de renovatie worden een aantal incentives geschrapt. Een overzicht van deze en andere nieuwigheden voor uw vastgoed in 2025:

Renovatieplicht in Vlaanderen versoepeld
Sinds begin 2023 zijn kopers van een energieverslindend huis of appartement verplicht dat energetisch te renoveren. Concreet moeten woningen met een energieprestatiecertificaat (epc) label E of F binnen vijf jaar gerenoveerd worden tot minstens een D-label. Die eis ging geleidelijk strenger worden, waardoor vanaf 2040 tot epc-label A gerenoveerd moest worden. Maar de geleidelijke verstrenging is geschrapt: label D blijft het streefdoel. De termijn om de werken uit te voeren wordt met een jaar opgetrokken, van vijf naar zes jaar.

Vlaamse registratiebelasting voor gezinswoning hervormd
Wie een bestaand huis of appartement koopt, betaalt registratiebelasting. Het standaardtarief bedraagt in Vlaanderen 12 procent, maar voor wie een woning koopt om zelf in te wonen en geen andere woningen bezit, is er een verlaagd tarief. Vanaf 1 januari 2025 werd dit verlaagd van 3 naar 2 procent. Bij de aankoop van een huis van 300.000 euro levert de hervorming daardoor een belastingbesparing van 3.000 euro op. Het lagere tarief is er voor authentieke akten verleden vanaf 1 januari 2025, ook als een compromis (onderhandse overeenkomst) voor Nieuwjaar is ondertekend. Aan de voorwaarden voor het gunsttarief is niets veranderd.

De keerzijde van de medaille is dat het voordeeltarief wordt geschrapt voor wie een woning koopt om die binnen vijf jaar ingrijpend energetisch te renoveren of te slopen en (gedeeltelijk) herop te bouwen. Daardoor stijgt het tarief van 1 naar 2 procent. Het ijkpunt voor die aankopen is niet de datum van de notariële akte, maar wel de datum van de verkoopovereenkomst of het compromis.

De extra korting voor een ‘bescheiden’ woning wordt pro rata aangepast. Ze is er voor de aankoop van een woning van minder dan 220.000 euro. Voor de kernsteden en de Vlaamse Rand rond Brussel ligt de grens op 240.000 euro. Die grensbedragen blijven gelden, maar sinds Nieuwjaar bedraagt de extra korting 1.867 euro, tegenover 2.800 euro tot eind 2024. De bijkomende vermindering van 960 euro voor wie koopt en ingrijpend energetisch renoveert, wordt geschrapt. In het verlengde van de hervorming van de registratiebelasting werd ook het gunstregime voor de schenking van gebouwen die ingrijpend energetisch gerenoveerd worden vanaf 1 januari 2025 stopgezet.

Geen gunsttarieven meer voor Vlaams erfgoed
De gunsttarieven voor de schenking en de aankoop van beschermde monumenten in Vlaanderen werden vanaf 1 januari 2025 afgeschaft. Het ijkpunt is de datum van de onderhandse verkoopovereenkomst.

Korting op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen verdwijnt
Wie na een aankoop een ingrijpende energetische renovatie of een (gedeeltelijke) herbouw doet, kan in Vlaanderen gedurende vijf jaar een korting krijgen op de onroerende voorheffing, de belasting die eigenaars jaarlijks betalen. Er is een korting tot 100 procent voor een ingrijpende energetische renovatie die resulteert in een E-peil van E60 of minder – de score geeft aan hoe zuinig een gebouw is, lager is beter. Voor een (gedeeltelijke) herbouw geldt een vermindering met 50 procent als E20 bereikt wordt. Bij een renovatie tot maximaal E10 loopt dat voordeel op tot 100 procent. Die korting verdwijnt voor alle aanvragen van stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 oktober 2025. Voor vergunningen aangevraagd vóór 1 oktober 2025 blijft de huidige regeling gelden, ook als pas over een aantal jaren voor het eerst onroerende voorheffing betaald moet worden.

Mijn VerbouwPremie daalt
Mijn VerbouwPremie is een premie van de Vlaamse overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen. Die is er onder meer voor werken aan ramen en deuren, muren, vloeren, het dak, sanitair, elektriciteit en binnenrenovatie. Voor premie-aanvragen vanaf 1 januari 2025 dalen de premiepercentages (voor eigenaar-bewoners) voor de laagste en middelste inkomenscategorieën van maximaal 50 procent en 35 procent van het factuurbedrag naar 35 procent en 25 procent.  De premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers blijft in 2025 behouden.

Mijn EPC-Labelpremie hervormd
Mijn EPC-Labelpremie is een premie van de Vlaamse overheid voor wie een woning met een slechte energiescore in de vijf jaar na de aankoop grondig renoveert en de epc-score aanzienlijk verbetert. Huizen met een label E of F moeten gerenoveerd worden naar een label C, B of A. Voor appartementen gaat het om renovaties van een label D, E of F naar een label B of A. Hoe beter het label, hoe hoger de premie.

Sinds 6 januari moet de premie aangevraagd worden via Mijn Verbouwloket en niet meer bij de netbeheerder Fluvius. Voor eigenaar-bewoners wordt de premiehoogte gekoppeld aan het inkomen. Lagere inkomens kunnen een hogere premie krijgen. Tot 2024 bedroeg de maximale premie 5.000 euro, vanaf 2025 werd dat 7.000 euro. Voorts wordt er in een hogere premie voorzien als u aan minimale ventilatie-eisen voldoet, behalve in het geval van een ingrijpende energetische renovatie.

Geen renovatiekrediet met rentesubsidie meer
Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie (label E of F op het energieprestatiecertificaat) koopt en dat pand binnen vijf jaar energetisch renoveert, kon bij de bank naast de hypothecaire lening voor de aankoop ook een renovatiekrediet aangaan.  Voor een authentieke aankoopakte vanaf 1 januari 2025 is er geen renovatiekrediet met rentesubsidie meer.

Hogere registratiebelasting voor beroepsverkopers
In 2024 genoten beroepsverkopers in Vlaanderen van een verlaagd tarief van 4 procent registratiebelasting bij de aankoop van vastgoed. Dat tarief wordt verhoogd naar 6 procent voor onderhandse verkoopovereenkomsten afgesloten sinds 1 januari 2025.

Overgangsregeling voor btw bij sloop en heropbouw verlengd
Mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan, moet bij een sloop en heropbouw niet de gebruikelijke 21 procent btw, maar 6 procent btw betaald worden. Door de jaren heen is dat gunstregime gewijzigd. Sinds het begin van 2024 is er een nieuwe, permanente regeling die de vorige regelingen verving. Die permanente regeling is er heel kort gesteld voor aannemingscontracten, particulieren die een of meerdere aannemers in de arm nemen om een woning te bouwen. Het moet gaan om het huis of appartement waar u zelf gaat wonen, met een oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter, en u mag geen eigenaar zijn van andere woningen. Verkopen door bouwpromotoren, sleutel-op-de-deurbedrijven en projectontwikkelaars komen niet meer in aanmerking.

Bij de invoering van de permanente regeling werden twee overgangsregelingen voorzien. Die zouden eind 2024 aflopen, maar zijn verlengd tot eind juni 2025. Een eerste overgangsregeling is er voor projectontwikkelaars, bouwpromotoren en sleutel-op-de-deurbedrijven. Dankzij de overgangsregeling kunnen ze nog tegen 6 procent factureren, op voorwaarde dat het gaat om projecten waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2023 was aangevraagd. Daarnaast is er nog een tweede overgangsregeling die met zes maanden verlengd is. Die slaat op projecten in 32 centrumsteden waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 januari 2024 werd aangevraagd. De voorwaarden in die stedelijke gebieden zijn veel beperkter dan in de huidige permanente regeling. Daar konden bijvoorbeeld ook tweede verblijven van het verlaagde btw-tarief genieten.

Vlaams kotlabel doet zijn intrede
Sinds 1 januari 2025 trad het uniforme Vlaamse kotlabel in werking. Dat moet het makkelijker maken om de kwaliteit en de veiligheid van studentenhuisvesting te vergelijken. De verhuurder moet met attesten kunnen aantonen dat een studentenkot vergund is, brandveilig is en voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Het nieuwe kotlabel zult u niet noodzakelijk vanaf Nieuwjaar in heel Vlaanderenl tegenkomen. Een stad of gemeente beslist zelf of ze het label invoert of niet. Als een gemeente het kotlabel introduceert, kan ze ervoor kiezen het te verplichten of het vrijblijvend te houden.

Epc-plicht voor grote niet-residentiële gebouwen
Sinds 2023 moet bij de verkoop of verhuur van een niet-residentieel gebouw, zoals kantoren en winkels, een epc NR (niet-residentieel) opgesteld worden. Dat geeft de energiezuinigheid weer en toont hoeveel inspanningen er nog nodig zijn om het pand te renoveren tot een koolstofneutrale gebouweenheid. Vanaf 1 januari 2025 moet elk niet-residentieel gebouw met meer dan 1.000 vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte een epc NR hebben, ook zonder transactie.

Voor verdere informatie, neem gerust contact met ons op: info@immo-desk.be

Bron: tijd.be